Plans are afoot in the Lörick district in Düsseldorf, between homes and office complexes, for a residential and commercial ensemble that is striking in terms of urban develo­pment. Around one half of the total floor space is envisaged as apart­ments tailored for the elderly. The design by &MICA struc­tures the construction volume into two high-rise buildings on a communal, two-storey base for retailing, restau­rants and various service offerings. With its 18 floors, the residential high-rise building on the eastern side forms the highest point. A nine-storey office tower on the Nieder­kas­seler Lohweg is planned as the second high point.

While the southern façade of the complex clearly contains the street space, the terracing that rises from east to west creates an intert­wining effect with the available green corridor. The living area comprises units with a surface area of between 50 and 100 square metres and micro-flats with a surface area of 35 to 40 square metres, as well as two sheltered flat-sharing commu­nities. Each apartment has its own external area in the form of either a roof terrace or a glazed loggia. The roof garden is available for the communal living areas.

A uniform façade design combines the base area and high-rise buildings into one complex. While the grid runs along the street side consist­ently, the strict pattern on the side away from the street is broken by means of the terracing.

The residential tower holds 147 apart­ments suitable for the elderly, as well as two supported flat-sharing commu­nities. Each flat features its own external area in the form of either a flat terrace or a glazed loggia.

The design reacts to the hetero­ge­ne­ously developed surroun­dings and accom­mo­dates different align­ments and building heights. The building is thus given a mediating role, not only in terms of function, but also urban develo­pment

While the southern façade of the complex clearly contains the street space, the terracing that rises from east to west on the side facing away from the street creates an intert­wining effect with the existing green corridor.

A façade with increased sound proofing and glazed loggias is planned for the living area. These serve as buffer zones as regards sound technology and offer wind-protected external areas on all floors.

 

Location
Düsseldorf
Type
Living
Client
CESA Investment GmbH & Co. KG
Time Frame
2018
Size
ca. 28.000 m² GFA
Services
Concept
Status
Concept
Visua­li­sation
Tomi Maslo­varić

You

We look forward to
your message!