A Serial Play of Colour

Living on Eichhorster Straße

The colourful balconies are an immediate eye-catcher. The façade of the modern residential block in Berlin-Marzahn is embel­lished by large, trape­zo­idally splayed balconies whose soffits were developed in colla­bo­ration with Berlin artists Witthöft & LaTou­relle. The colours echo those of the built surroun­dings and also serve as a means of identi­fi­cation for the residents. Last but not least, the spirited façade ensures that the housing block has an airy feel despite its compact massing.

&MICA designed 186 owner-occupied flats here with 1 to 4 rooms each. Bathrooms and ancillary spaces are positioned at the core of the largely barrier-free dwellings. The living spaces are grouped around them: the quiet bedrooms to the north and east, the bright living areas to the west and south. The apart­ments are fitted out to a high standard; &MICA has succeeded in combining economy with comfort and archi­tec­tural sophisti­cation at a high level. On top of that, &MICA saw to it that construction was completed ahead of schedule.

The residential block surrounds a green, shared courtyard. Each dwelling unit on the raised ground floor benefits from a front garden plus a terrace of its own, and all the upper floors benefit from spacious balconies that provide a connection to outside. The building, which is designed to the KfW55 standard, is bracketed verti­cally by a roof garden and an under­ground garage on two levels with space for cars and bicycles.

Plans

Living on Eichhorster Straße

Site plan

Pictogram

Pictogram

Pictogram

Ground floor

Standard floor

Section

View

»Eichhorst14« and Colour

Building for the Surroun­dings

The distinctive, colour­fully painted soffits beneath the balconies match the colour palette of the surrounding Plattenbau buildings. Even though the new housing block stands out aesthe­ti­cally from the existing buildings, this design estab­lishes a connection to the neigh­bourhood.

 

Building for the Residents

The »building with the colourful balconies« has high recognition value. However, the residents’ identi­fi­cation with the building is not deter­mined solely by the balconies. The seven entrances are also designed in different colours for easy orien­tation on the expansive grounds.

In conver­sation with Matthias Ott

»In the way we plan, we should always stick to building for the place and its users – for people who live and work there, spend a short time there, pass through or just walk by.«

We need more flexi­bility.

When it comes to use, sustaina­bility and inclusion, we should continue to be persistent and try – in the spirit of ›Universal Design‹ – to integrate ideas that have already proven to be very good and flexible into our planning.

Location
Berlin-Marzahn
Type
Living
Client
CESA Wohn- und Gewer­bebau GmbH
Time Frame
2016 – 2021
Size
Approx. 26.900 m² GFA
Services
LPH 1 – 8 HOAI
Status
Completed
Photo­graphy
Büro Schramm für Gestaltung and Luca Abbiento

You

We look forward to
your message!