Adjacent to the historic Postbahnhof and incor­po­rating the viaduct that previously enabled trains to reach the track hall, a new office building with workspace for appro­xi­mately 1,300 people is to be built. The design, by &MICA, calls for a linear building with five full floors plus a set-back upper storey, joined to the viaduct by a side wing.

The new building is a reinforced concrete structure with a unitised metal and glass façade that recalls the surrounding indus­trial archi­tecture. The design is given a special touch with a facing of light-coloured precast concrete units set in front of the façade. The spatial programme includes generously glazed open office spaces, urban roof terraces and parking spaces for cars and bicycles on the basement and mezzanine levels.

Inside an entrance hall that is acces­sible from two sides and has double-height spaces that embrace the first upper floor, the exposed concrete surfaces of the new building and the brick masonry of the viaduct thril­lingly converge.

The historic railway structure will be restored and carefully adapted to the envisaged office and restaurant use: some of the arches will be opened up with metal-framed glazing, and a terrace is planned on the bridge-like roof.

Plans

»Am Postbahnhof«

Site plan

Isometry

Ground floor

Standard floor

Section

View

Construction

Location
Berlin
Type
Working
Project Develo­pment
Postbahnhof Develo­pment GmbH (econcept Immobilien und Projekt­ent­wicklung KG (GmbH & Co.) und Minerva Management Betei­li­gungs GmbH)
Time Frame
2019 – 2020
Size
Approx. 26.200 m² GFA
Services
LPH 1 – 4 HOAI
Status
Under Construction
Visua­li­sation
Tomi Maslo­varić

You

We look forward to
your message!