The goal of the design is to integrate the provision of affordable living space within the existing develo­pment pattern and at the same time – despite noise emissions from the adjacent railway line and the nearby commercial zone – to create a highly amenable environment both indoors and outdoors.

The new ensemble seeks to merge urbanisti­cally and archi­tec­tu­rally with the neigh­borhood and the landscape along the Loisach. The formation of compact buildings and the decision to place the vertical and horizontal circu­lation at the front, as well as the construction of the lower level as a semi-basement establish the basis for an econo­mical and sustainable project.

In the two three- and four-story buildings are a total of 38 barrier-free apart­ments, four of which are designed to be wheel­chair acces­sible. Although the two buildings are similar in typology and material, their plan layouts differ. For instance, the dwelling units in the eastern block are oriented exclu­sively to the west to abate the noise. The units in both buildings are accessed via outdoor corridors. These have areas that are wider in some places so that, in addition to serving as a means of efficient circu­lation, they also offer space for casual encounters and congre­gation.

You

We look forward to
your message!