Convincing archi­tecture and effective noise protection at the same time: The design envisages a two-storey building that lies as a long bar parallel to the railway line on the south side of the site. Four building fingers stret­ching out to the north and facing away from the noise source accom­modate all the main rooms. They create quiet and sheltered courtyards with direct reference to the group rooms and allow them to face east or west. The inter­lo­cking with the open space is reinforced by the tapered form of the building fingers and by a slight twisting of the axes. At the same time, the trees on the site can be largely preserved

The central element is a light-flooded entrance area as the inter­section of the axis between the main entrance and the central courtyard and the trans­verse access axis. Grouped directly around the entrance area are the office for the kinder­garten management, the pram room, an open staircase as a generous vertical access and the functional rooms with a direct connection to the outside. The arran­gement of these rooms in a central location not only supports the functional flow of the day-care centre’s daily routine, but also creates a gentle transition from the public space via areas used for semi-public purposes to the protected group areas.

 

Location
Berlin
Type
Working
Client
Department of the district Berlin-Lichtenberg
Time Frame
2019
Size
ca. 2.400 m² GFA
Services
Concept (non-open design compe­ti­titon)
Status
Concept
Visua­li­sation
Daniel Döring

You

We look forward to
your message!