Since 2008, 46,000 square metres of total floor space have stood empty in Berlin’s »House of Statistics«. The renovation of the building complex and the redesign of the façade aim to make the former East German building attractive again for a wide variety of usages. The &MICA contri­bution to the compe­tition envisages »overwriting« the existing building and thereby retaining the traces of the past. The design adapts the histo­rical façade elements, trans­posing these – in terms of materiality, proportion, colour and texture – into the present.

While all the façade elements of the two external struc­tures lie on one plane, the balus­trades of the middle structure become detached from the window plane. The space thereby created receives balconies, whose formal design references the original façade. Generously bedecked with plants, these merge with the offices inside, opening up the previously austere, closed-off view of the building. Additional usable space is created in an extension located in front. The ground floor, highly frequented by the public, thus receives a valuable depth of building of up to 28 metres. That enables flexible and vibrant utili­sation plans for art and culture, as well as restau­rants and shops.

On the roof surfaces of the extended ground floor, generous, heavily greenified terraces are planned, which in turn will break up the interior rooms outwards.

The open space on Otto-Braun-Straße, likewise to be redesigned, picks up the façade’s structure in visual terms. Small groups of trees and pavilions set tones and offer welcome stopping points for casual strollers.

The »House of Statistics« in Berlin was created around 1970 and forms the starting point of the Karl-Marx-Allee, the former showpiece boulevard of East Germany. Since 2008, 46,000 sq. metres of total floor space have stood empty.

Location
Berlin
Type
Working
Client
State of Berlin
Time Frame
2018
Size
Approx. 50.500 m² GFA
Services
Concept
Status
Concept
Landscape archi­tecture
atelier le balto Landschafts­ar­chi­tekten
Visua­li­sation
Tomi Maslo­varić

You

We look forward to
your message!